Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Word Voorleescoördinator met de Bibliotheek AanZet

Leesbevordering voor de allerkleinsten

Begin september gaat de training voor pedagogisch medewerkers en andere professionals uit de kinderopvang van de Bibliotheek AanZet weer van start. Als voorleescoördinator ben jij de aanjager van een positief voorleesklimaat op jouw locatie. Tijdens de training ga je onder andere aan de slag met het opstellen van een voorleesplan en krijg je tips om voorlezen nóg leuker te maken. Na afloop ben je in staat om het voorleesbeleid vorm te geven en uit te voeren. Geef je nu op voor de volgende data: dinsdag 4 en 25 september en 16 oktober in Bibliotheek Stadspolders of donderdag 6 en 27 september en 18 oktober in Stadsbibliotheek Dordrecht. De cursusavonden duren van 19.00 – 22.00 uur. Doe mee en zorg dat voorlezen écht een onderdeel wordt van het dagelijkse programma op jouw groep. Daar profiteren een hoop kleintjes van!

Leren begint bij lezen
(Voor)lezen stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Je kunt er dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die al vroeg met boeken in aanraking komen het later vaak beter doen op school. Als voorleescoördinator zorg je ervoor dat het voorlezen aan de allerkleinsten goed wordt ingebed in het pedagogisch beleidsplan. Denk bij een goed voorleesklimaat o.a. aan: voldoende leestijd, een actuele en gevarieerde collectie, ouderbetrokkenheid, activiteiten en ook deskundigheidsbevordering van de collega’s. Het opleiden van een voorleescoördinator maakt ook deel uit van het programma BoekStart in de Kinderopvang.

 De training

De training ‘Voorleescoördinator’ bestaat uit drie bijeenkomsten en wordt gegeven door een ervaren bibliotheekconsulent. We bespreken onderwerpen als: Welke boeken kies je? Hoe vergroot je ouderbetrokkenheid? En waar moet je op letten bij het voorlezen aan kinderen voor wie Nederlands hun tweede taal is? Deelnemers krijgen alle basiskennis van jeugdliteratuur voor de doelgroep 0- tot 4-jarigen.

Een belangrijk onderdeel van de training is om een realistisch voorleesplan op te stellen, zodat de cursisten de lesstof meteen in de praktijk brengen. Kijk op www.debibliotheekaanzet.nl/voorleescoordinator voor meer informatie over deelname, kosten en studiebelasting van deze training.
In het kort
Wat:            Training ‘Voorleescoördinator’

Wanneer:      4 en 25 september en 16 oktober | 6 en 27 september en 18 oktober

Waar:                    Bibliotheek Stadspolders Dordrecht | Stadsbibliotheek Dordrecht

Voor wie:      pedagogisch medewerkers en andere professionals uit de kinderopvang

Toegang:      kijk op www.debibliotheekaanzet.nl/voorleescoordinator voor meer informatie

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.