Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Zie jij wat ik zie?

Expositie Point of View laat zien hoe Dordtse vluchtelingen en hun stadgenoten de wereld bekijken.

Kun je elkaar begrijpen als je niet weet wat de ander ziet? Een vluchteling en zijn Nederlandse buurvrouw staan naast elkaar en kijken naar hetzelfde. Maar wat ze zien is totaal verschillend gekleurd door hun eigen ervaringen, geschiedenis en cultuur.

Het Dordtse fotografie project Point of View – Zie jij wat ik zie? liet vluchtelingen en stadgenoten foto’s maken van hun omgeving om deze daarna gezamenlijk te bespreken. Point of View – Zie jij wat ik zie? (POV) wil op die manier de aannames die we hebben over elkaar en onze omgeving bespreekbaar maken. Vanaf 1 juni zijn hun foto’s en verhalen te zien in het Nationaal Onderwijs Museum in Dordrecht.

Initiatiefnemers Karijn Kakebeeke en Martha van der Meer vertellen: De deelnemers legden verschillende onderwerpen vast, zoals “Wat heb jij als kind geleerd, dat nu nog steeds heel belangrijk voor je is?” “Wat hebben de plekken waar je je thuis hebt gevoeld jou geleerd?”. “Welke vanzelfsprekendheden die je in je leven hebt geleerd werden in een nieuwe omgeving misplaatst of waardeloos?”.

Kakebeeke: “Veel dagelijkse dingen zijn zo vanzelfsprekend dat we er makkelijk aan voorbijgaan dat elders op de wereld er mogelijk heel anders tegen hetzelfde wordt aangekeken. Fotografie biedt hier een mooie manier om tot nieuwe inzichten te komen.”

Point of View biedt een blik op de wereld door de lens van de ander. Het beoogt daarmee aannames bespreekbaar te maken en dat is meer dan gelukt! Er zijn prachtige foto’s gemaakt; sommigen zijn grappig en herkenbaar, anderen ontroeren. Sommige verhalen zijn heel persoonlijk maar ook grote maatschappelijke thema’s zoals religie of vrijheid komen aan bod. Het resultaat is deze zomer te zien in een mooie en ontroerende tentoonstelling. Naast de foto’s en verhalen, zijn er ook videoportretten te zien waarin deelnemers vertellen over de verhalen die hen het meest zijn bijgebleven. De expositie vindt plaats van 1 juni tot 27 juli in het Onderwijs Museum Burgemeester de Raadtsingel 973311 JG in Dordrecht.

Het waren prima bijeenkomsten welke bij mij toch wel een ander inzicht in het leven van de vluchtelingen hebben gegeven.” Leo, deelnemer van Point of View

– De tentoonstelling is van 1 juni t/m 27 juli te zien in het Nationaal Onderwijs Museum in Dordrecht. Vrijdag 1 juni wordt de expositie om 17.00 uur feestelijk geopend.

Blijf op de hoogte van Point of View via facebook.com/projectpov.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.