Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Zoektocht naar dé Dordtse tegelwijsheid in volle gang

Hullie Delfts Blauw, wij de Dordtse Rooje – zomaar één van de inzendingen op www.detegelvandordt.nl. De zoektocht naar dé Dordtse tegelwijsheid is in volle gang. Daarom staat Koffie met… op vrijdag 22 februari in het teken van dit bijzondere Synode-project. Projectleider Tjarco van Raalte is te gast en vertelt er alles over. Meer weten of inspiratie opdoen voor een eigen tegel? Kom langs en schuif van 10.30 tot 12.00 uur aan in de Stadsbibliotheek. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

 De Dordtse Synode

De Tegel van Dordt is in het leven geroepen, omdat precies 400 jaar geleden de Dordtse Synode plaatsvond. In november 1618 werd in Dordrecht opdracht gegeven voor het vertalen van de Bijbel. Deze Statenvertaling heeft grote impact gehad op de Nederlandse taal. Gezegden en uitspraken die we nu nog steeds gebruiken, zijn vaak afkomstig uit deze Statenvertaling.

De Tegel van Dordt
400 jaar later gaan we op zoek naar de taal van nu. Wat zijn de spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden die Dordtenaren in 2018 nog steeds gebruiken of een nieuw leven in hebben geroepen? De Tegel van Dordt is een 180 dagen durende zoektocht naar dé Tegelwijsheid van Dordrecht. Dit hoeft geen Dordts te zijn en zelfs geen Nederlands, zolang Dordtenaren zich maar in de boodschap kunnen vinden (en het op een Dordtse Rooje tegel past: detail!). Tot 1 april 2019 kan iedereen zijn of haar spreuken, wijsheden of motto’s delen op www.detegelvandordt.nl. Tot deze datum kan er ook geliket en gedeeld worden en in april gaan we stemmen. Het publiek bepaalt samen met een deskundige jury de winnende tegels. Deze zullen in mei 2019 worden vereeuwigd op een centrale plek in de binnenstad. En ontstaat de Dordtse Rooje: een nieuw monument voor onze stad, gecreëerd én gekozen door de bewoners.

Praktische informatie
Wat:                             Koffie met Tjarco van Raalte
Wanneer:                      vrijdag 22 februari, 10.30 – 12.00 uur
Waar:                           Stadsbibliotheek Dordrecht
Toegang:                     gratis, aanmelden is niet nodig

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.